Какви стилове сватбена фотография съществуват и

как да избера правилният?

сватбен стил на снимане

Това е сбит вариант на статията за стиловете в сватбената фотография,  която може да прочетете на моя блог.

 

Фотографията е като науката - може да бъде тясно специализирана. Когато стане въпрос за сватбата Ви - Единствения и незабравим ден в живота Ви, си заслужава да сте подготвени и да знаете какво търсите от сватбения фотограф. Правилният избор на професионалист, който да снима по начин, който Ви допада ще носи удовлетворение за десетки години напред (няма да се спирам на обратния вариант :)

Някои си мислят, че щом камерата е голяма и обективът дълъг - значи фотографът ще свърши работа! Броят на пикселите не е дори и от второстепенно значение -  вече има смартфоуни с над 100 мегапикселови камери, но тук говорихме за стила.

 

СТИЛОВЕ НА СНИМАНЕ:

Традиционен

От началото на фотографията, сватбите са били един от най-важните поводи за заснемане. Така се е родил и Традиционният стил. Често наричан и класически, той представлява набор от познати, красиви и вечни портрети на младата двойка, които ще бъдат винаги адекватни на модата и времето.  Този стил изисква отделянето на достатъчно време в сватбения ден, за да може да се направят всички портрети, включително и семейните и роднински снимки. Кажи речи с това се свършва и фотозаснемането - не очаквайте много повече спонтанни или неочаквани снимки от тържеството. 

традиционен стил на сватбен заснемане
Фоторепортерски

Дойдохме си на думата! Един от любимите ми стилове, още наричан стилът на папараците :) Днес, дигиталната фотография позволява да се заснемат неограничен брой снимки по време на тържествения ден и фотографите използват техниката и знанията си за да направят стотици непринудени, "скрити" снимки пълни с много емоция, смях и сълзи. Клиентите ще имат един красив и пълен спомен от Незабравимия си ден. Фоторепортерския метод на снимане е задължителен за по-големи сватби, особено ако наемете и втори фотограф, който да хване моментите от различен ъгъл.

традиционен стил на сватбен заснемане
Студиен

Отворете албума със сватбени снимки на родителите си и ще ви стане ясно за какво говоря. В близкото минало, професионалните частни фотографи бяха рядкост и затова всяка двойка отиваше задължително във фотостудио за кратка сесия. Сега се практикува много рядко. 

Днес семейната и най-вече детската фотография се снима в студио, където освен, че светлината и времето са контролирани се предлагат и много различни фонове и дизайни на декор.

традиционен стил на сватбен заснемане
Стил Изкуство

Представете си, че сте принцеса в приказка на Дисни. Заедно с Вашия принц заслужавате и подходящ фотограф! Този стил прилича много на Класическия, но е по-изискан и по-ограничен в броя на снимките. Докато традиционните портрети са задължителни за всяка сватба, този стил е само за малцина. Като цяло фотографите отделят много време на подготовката, задния план, осветлението и външния вид на клиентите си - всичко трябва да е перфектно! Не очаквайте никакви спонтанни кадри.

традиционен стил на сватбен заснемане
Артистичен

Този стил може да се определи и като съвременен, оригинален и заинтригуващ. Цели да разкаже историята да младата двойка по начин, който отговаря най-пълно на техния характер и интереси. Например фотографът може да вмъкне интересни декори или предмети в снимките или да заведе клиентите си в някое романтично място за една по-дълга фотосесия. Позите, макар и предварително изрепетирани изглеждат някак си спонтанни - целувка, прегръдка, смях и почти никакво гледане към камерата. Задължителен креативен стил, макар и да изисква време.

традиционен стил на сватбен заснемане
"Специални Ефекти"

Някои клиенти харесват винтиджа, други HDR, да не говорим за задължителното Черно- Бяло тониране и т.н.

Всичко това и повече може да се постигне с Фотошоп при обработката на файловете. Всички мои клиенти получават по техен избор поне 2 различни варианта на оригиналните снимки. Вижте примери на Фотошоп ефекти.

традиционен стил на сватбен заснемане

 

 

 

 

Как снимам аз?

 

Моят стил е смесица на поне 3 от по-горните, макар че мога да снимам използвайки всеки един

( мисля че единствено "студийният" прави изключение).

Всяка сватба има различни части - подписване, церемония, коктейл,  вечеря, танци и т.н. и всяка една от тях изисква и различен подход.

Моите фаворити са :

Фоторепортерският, Традиционният и Артистичния стил.

Ето и графично показно :)

стилове в сватбената фотография

В завършек нека да кажа, че хубавите снимки отнемат време - затова планирайте добре :)!

 

 

Всички права запазени. Copyspace